logo

VZW De Schone Lier

Hullekensstraat 7

9831 Sint-Martens-Latem (Deurle)

09 282 49 93

+32(0)478 42 97 41

[email protected]

BTW: BE 450 222 035

Bank: ING: BE85 3900 3418 7606

kadertje back-missie cirkel zeeduvel kader4

ARTE VOCALE

underline

Omdat iedereen van klassieke muziek moest kunnen genieten, vroeg wijlen minister van Staat Gilbert Temmerman, die trouwens werd gestuwd door de melomanie van zijn dierbare echtgenote, ons tijdens de Gentse feesten op te treden.

Het Gentse stadsbestuur blijft tot vandaag dit initiatief volledig steunen!

 

“Arte Vocale” heeft in Gent de voorbije 24 jaar verschillende locaties aangedaan.

De binnentuin van het Designmuseum, de concertzaal van het conservatorium en de KNS, om uiteindelijk te belanden op de meest geschikte plek: de opera!

 

Voor de volgende editie, zijnde een jubileum van 25 jaar, is de crisis ons voor!

Het Gentse stadsbestuur moet ook de tering naar de nering zetten en dat brengt het aantal concerten terug naar TWEE CONCERTEN, namelijk: op zondag 19 juli 2015 en dinsdag 21 juli 2015 (telkens om 14.30 uur).

LaClaireau

underline

Ht Roberts: lead zang, gitaar, bouzouki en mandoline

Gabriela Arnon: piano en zang

Nils De Caster: viool, mandoline, piano en zang

Leander Meuris: klarinet, basklarinet, piano en zang

Gijs Hollebosch: dobro, mandoline, gitaar en zang

 

 

Als muzikant in een klein land sta je bloot aan, en open voor, heel veel tradities. Die tradities verschillen vaak heel sterk maar dat betekent niet dat ze onverenigbaar zijn.

En dat is net wat LaClaireau doet: de vaak heel strak getrokken (en kunstmatige) lijnen tussen genres en stijlen negeren en uitvlakken.

De traditie van de Amerikaanse singer/songwriter vloeit naadloos over in die van de Europese oude en nieuwe klassieke muziek in een geheel dat tegelijk tijdloos en heel erg in het moment is. De manier waarop elk van de muzikanten zijn of haar invloeden in het grotere geheel verwerkt zorgt voor een muziek waar herkenning en verrassing elkaar perfect aanvullen en die niet onder een noemer te vatten is.

De wereld van LaClaireau is een grote wereld, met zeer veel plaats voor verbeelding en verwondering.

 

Gabriela Arnon werd geboren in New York. Ze zong onder meer bij de salsa orkesten van Willy Colon en Ruben Blades, trad als solo artieste op op het festival van Montreux en maakte drie soloplaten: "Ten Mother Tongues" met Christophe Mueller van Gotan Project, "Trouble with Park Avenue" en "Pyramid Lake". Op die laatste plaat, geproduced door Ht Roberts, ontwikkelde ze een "inner world music" waar vooral de spirituele ondertoon, eigen aan veel muzikale tradities, voor een rijke mengvorm van stijlen zorgt. Gabriela woont ondertussen sinds 15 jaar in Parijs.

 

Ht Roberts is ondertussen, met een tiental cd's in de voorbije 15 jaar, een vaste waarde geworden onder de singer/songwriters van de lage landen. Hij schreef de songs voor dit project precies met de mengvorm van deze, van oorsprong eigenlijk Amerikaanse, traditie met de landschappen, onderwerpen en muziek van Vlaanderen en Europa in gedachten. Zijn zang en gitaar vormen dan ook de basis voor het geluid van LaClaireau.

 

Nils De Caster is een klassiek geschoold violist die als geen ander de rootsmuziek in Vlaanderen belichaamt. Hij speelde bij The Pink Flowers, Lieven Tavernier, Johan Verminnen, Citron Bleu, Bruno Deneckere, The Broken Circle Breakdown Band en ongeveer duizend anderen. Wat hem een uniek muzikant maakt is het vermogen om te zien wat een stuk nodig heeft, gekoppeld aan de fantastische techniek om die visie ook vorm te geven.

 

Gijs Hollebosch is van origine cellist maar ontwikkelde zich tot de beste dobro-speler van dit land. Mensen als Kris De Bruyne en Lieven Tavernier, maar ook het eclectische Olla Vogolla zijn daar beter van geworden. Hij is sinds jaar en dag de tweede rechterhand van Ht Roberts op platen en concerten. Hij verstaat als geen ander de kunst te spelen naar het lied en daarbij moeiteloos het hokjes denken vanuit het eigen instrument te overstijgen.

 

Leander Meuris studeerde klassieke klarinet en basklarinet. Daarnaast volgde hij jazz -saxofoon en legde hij zichzelf toe op muziek uit de Balkan. Net als de anderen slaagt hij erin de clichés van instrument en genre ver achter zich te laten.

 

De eerste plaat van dit ensemble heet “Fate of the Poet” en zal eind van de zomer 2015 verschijnen.